Cadeo logo - wordmark

Haal meer uit je vrije ruimte – optimaliseer je werkkostenregeling

Ben je klaar om echt alles uit de werkkostenregeling (WKR) te halen voor jouw bedrijf? Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je niet precies hoe je het moet aanpakken, of misschien ben je op zoek naar manieren om deze regeling nog effectiever te gebruiken. In deze blog duiken we diep in hoe je de WKR optimaal kunt benutten zodat je meer belastingvrij kunt besteden aan je werknemers. Super belangrijk en super handig!

Wat is de vrije ruimte?

De vrije ruimte binnen de WKR is een door de overheid ingesteld budget dat je als werkgever mag gebruiken om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers te geven. Dit budget is een percentage van de totale fiscale loonsom van alle medewerkers samen. Hierbij geldt: hoe hoger de loonsom, des te groter de vrije ruimte.

Niet te vergeten looncomponenten

Wat veel werkgevers niet weten, is dat bepaalde looncomponenten zoals vakantiegeld, bonussen, en de waarde van een private leaseauto onderdeel zijn van deze loonsom. Deze componenten kunnen, als ze meegenomen worden in de berekening, de vrije ruimte aanzienlijk vergroten. Stel je voor, je denkt dat je vrije ruimte op is, maar door deze componenten correct mee te rekenen, kun je ineens nog meer doen voor je personeel zonder extra belasting te betalen.

Slimme manieren om de vrije ruimte te gebruiken

  1. Verplaats Zakelijke Evenementen naar Eigen Locatie: Door bedrijfsevenementen op je eigen locatie te organiseren, voorkom je dat de kosten ervan uit de vrije ruimte betaald moeten worden. Dit komt door de ‘nihilwaardering’, een regel die zegt dat dergelijke interne evenementen niet meetellen voor de vrije ruimte. Dit kan een groot verschil maken in hoeveel je kunt doen zonder extra kosten.
  2. Kosten Splitsen bij Gemengde Evenementen: Als je evenementen organiseert die zowel zakelijke als ontspannende onderdelen hebben, kun je de kosten splitsen. De zakelijke onderdelen kunnen dan vaak als ‘gerichte vrijstellingen’ worden opgevoerd, die niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Dit is perfect voor studiedagen of teambuildingsevenementen met een duidelijk zakelijk karakter.
  3. Lunch op Kantoor: Veel werkgevers verstrekken of vergoeden de lunch voor hun werknemers. Dit telt mee voor de vrije ruimte als ‘eindheffingsloon’. De Belastingdienst stelt een normbedrag per maaltijd vast (€3,90 in 2024), ongeacht de daadwerkelijke kosten. Stel dat de werknemer €2 bijdraagt aan een maaltijd van €10, dan wordt slechts €1,90 als loon gezien. Dit is een slimme manier om kosten te besparen en toch goed voor je personeel te zorgen.

Voorbij de vrije ruimte: wat nu?

Het kan gebeuren dat je de vrije ruimte overschrijdt. Hoewel je dan een eindheffing van 80% moet betalen over het meerdere, kan dit nog steeds voordeliger zijn dan hetzelfde voordeel bruteren via het loon. Dit komt omdat de belasting- en premielast op loon vaak hoger is. Het is soms strategisch interessant om bewust deze grens te overschrijden als het de tevredenheid en binding van werknemers verhoogt.

Bespaar nog meer met Cadeo

Heb je nog vrije ruimte over en wil je je personeel een mooi cadeau geven? Cadeo is de perfecte keuze! Met Cadeo stuur je niet alleen iets wat ze echt willen, maar ook iets dat impact maakt. Het beste van alles is dat je voor cadeaus die niet geaccepteerd worden, je geld terugkrijgt. Zo besteed je alleen aan werknemers die het cadeau ook daadwerkelijk willen en benut je optimaal de vrije ruimte. 

Met Cadeo kun je je medewerkers belonen op een manier die voor hen waardevol is. Dit verhoogt de tevredenheid en motivatie binnen je team, terwijl je tegelijkertijd slim gebruik maakt van de vrije ruimte binnen de WKR. Of het nu gaat om een luxe cadeau, een gepersonaliseerde ervaring of een praktisch cadeau, Cadeo zorgt ervoor dat je altijd goed zit.

Tijd om je eigen berekening te maken?

Gebruik een van de calculators beschikbaar online of plan een gesprek met een van onze cadeau experts. 

Bereken nu jouw vrije ruimte voor de WKR 2024

Tijd om je eigen berekening te maken?

Start berekening

Deel dit artikel via

Soortgelijke artikelen
Vind in dit artikel de...
Vind in dit artikel de ideale geschenken voor generatie Z!...
Verstuur de leukste duurzame cadeaus...
Verstuur de leukste duurzame cadeaus naar jouw vrouwelijke collega's en maak hen blij terwijl je ook...
Vind in dit artikel verschillende...
Vind in dit artikel verschillende impactvolle cadeaus waarmee jij aan jouw team kan laten zien dat...